Το Χωριό

Image

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα το χωριό, μια βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού μπορεί να σας επιφυλάξουν πολλές εκπλήξεις. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική, θα βρεθείτε μπροστά στο εκπληκτικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής παραπλεύρως της οποίας βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο. Κατεβαίνοντας στον κάτω Ζαρο θα συναντήσετε ένα από τους 10 νερόμυλους του χωριού

Αγίας Κυριακής με τα παραδοσιακά δρομάκια και το παρακείμενο εκκλησιαστικό μουσείο. Ο ναός της Αγίας Κυριακής περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και ανάλογες εικόνες του 18ου  19ου αιώνα. Στο εκκλησιαστικό Μουσείο το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Κυρίλλου (+2005) εκτίθενται ιερά σκεύη και άμφια, παλιές βυζαντινές εικόνες καθώς και χειρόγραφα βιβλία.

ΛΙΜΝΗ

Η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βοτόμος βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, 1km βόρεια από τον Ζαρό και 45km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Η λίμνη πριν το 1987 ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος ο οποίος σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Την σημερινή της μορφή την πήρε το 1987, όταν η Δασική υπηρεσία ανέπλασε την περιοχή και δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη όπου συγκρατούνται τα νερά της πηγής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό από την πηγή Βοτόμος, μια από τις πολλές πηγές της ευρύτερης περιοχής. Η ονομασία Βοτόμος είναι γνωστή στους Κρητικούς από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός από τα πιο διάσημα νερά στην Κρήτη, το «Ζαρός». Η ονομασία Ζαρός προέρχεται από το μόριο Ζα, που σημαίνει πολύ, και το ρήμα ρέω. «Ζαρός» δηλαδή σημαίνει το μέρος όπου ρέει πολύ νερό .